YAVUZ ÖZKAN

Türk sinemasının en üretken yönetmenlerinden biri olan Yavuz Özkan, 70’li yıllarda pek çok dergi ve gazete çıkardı. 1976 – 77’de Yeni Türk Sineması adlı Sinema Emekçilerinin Gazetesi’ni yayınladı. Aynı yıl sinemanın en etkili eylemi olan ve üç gün süren Ankara Yürüyüşü‘nü bu gazete bünyesinde örgütledi.

Bu yıllarda aynı zamanda tiyatro oyunları yazdı ve yönetti. Kocaeli Tiyatrosu‘nu kurdu ve tiyatro bünyesinde bir dergi (Kocaeli Tiyatrosu Dergisi) yayınladı. Dostlar Tiyatrosunda oyunculuk yaptı. Howard Fast’ın, Sacco ile Vanzetti’nin hayatını anlatan “Suçsuzlar” adlı romanını oyunlaştırdı ve sahneye koydu. TRT için Vardiya adlı televizyon filmini çekti, Bekleyiş adlı filmin senaryosunu yazdı.

1975’de ilk uzun metrajlı filmi olan Yarış‘ı çekti. 

1978’de Maden‘i, 1979’da da Demir Yol filmlerini çekti. Her iki film de, yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde gösterime girdiler.

1980 darbesinden sonra Paris’e gitti, yedi yıl boyunca sürgünde yaşadı ve Fransız Televizyonu  için, Sevgiliye Mektuplar (Lettre a la Bien-Aimee) ve Son Savaşçı (Last Warrior) isimli iki televizyon filminin senaryolarını yazdı ve yönetti. 

1987 yılında Türkiye’ye döndükten sonra kendisini tümüyle sinemaya ve film yapmaya adadı. 

Yağmur Kaçakları, Umut Yarına Kaldı, Ateş Üstünde Yürümek, Filim Bitti, Büyük Yalnızlık, İki Kadın, Bir Sonbahar Hikayesi, Yengeç Sepeti, Bir Erkeğin Anatomisi, Bir Kadının Anatomisi, Hayal Kurma Oyunları, İlkbahar Sonbahar isimli filmleri çekti.Filmleri yurtiçi ve yurtdışında pek çok ödül kazandı ve dünyanın birçok ülkesinde gösterime girdi.

1991 yılında  TÜRSAK’ı (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) kurdu. 

1995 yılında  Z-1 Film Atölyesini kurdu. Sinemanın ustaları, sanatçılar, akademisyenler, felsefeciler, edebiyatçılar ve iletişimcilerden oluşan 33 kişilik öğretim kadrosuyla parasız sinema eğitimi verdi. Burada öğrencileriyle birlikte Atölye isimli bir dergi çıkardı. Film Atölyesi’nde eğitim faaliyetleri, “New York Tisch School of Arts“, “Lodz Film, Television and Theatre School“, “Hungarian Academy of Drama, Film and TV” ve “Royal Shakespeare Company“den davet edilen öğretim görevlileriyle sürdü. Atölye bünyesinde başlattığı Cumartesi Söyleşileri’nde sanat, tarih ve politika üzerine yapılan sunum ve tartışmalar özellikle gençler tarafından büyük ilgiyle takip edildi. 

1999-2000’lerin başında  Herkesin Bildiği Sırlar ve Karşı Penceredeki Kadın isimli tiyatro oyunlarını yazdı ve yönetti. Oyunlar Küçük Sahne, Sadri Alışık Tiyatrosunda oynandı.  “Herkesin Bildiği Sırlar” 2013 – 2014 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatroları’nda ve iki ayrı özel tiyatro tarafından sahnelendi.

1999-2002 yılları arasında Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) Genel Başkanlığını yaptı. 

2010-2011 yılında, İstanbul’da yaşanmış ve tarihin akışını değiştirmiş olan beş aşk hikâyesini anlatan İstanbul’da Aşk isimli bir belgesel-drama çekti. 

2010-2013 yılları arasında Howard Zinn’in Marx in Soho adlı tiyatro eserini senaryolaştırdı ve Marx Döndü adıyla sinema filmi üzerine Fransız-Alman-Amerikan ortak yapım için çalışmalar yaptı. 

2018’de üzerinde çalıştığı son projesi Efsane adlı sinema filminin senaryosunu tamamladı.

Filmin çekimlerine hazırlanırken 22 Mayıs 2019’da vefat etmiştir.

FİLMOGRAFİ

BASINDA YAVUZ ÖZKAN

YAZILARI